Filtru OIII - Baader Planetarium

pagina anterioara

Filtrul O-III pentru nebuloase de la Baader Planetarium ofera cele mai contrastante imagini ale multor nebuloase difuze si planetare. Pentru multe obiecte filtrul OIII de la Baader produce un nivel al detaliilor ce rivalizeaza cu cele mai bune fotografii deepsky. Filtrul O-III este favoritul nostru pentru majoritatea nebuloaselor, si in mod special pentru nebuloasele Valul, Laguna (M8), Lebada (M17), Inelul (M57) si nebuloasa Dumbell (M29). Cu un telescop mare se pot vedea inclusiv faimosii "Stalpi ai creatiei" din M16 (Vulturul).

click pentru imagine mai mare


Filtrul Baader O-III izoleza perfect doua linii oxigen dublu ionizate (496nm si 501nm), printr-o banda de trecere foarte ingusta (8,2nm latime, cea mai ingusta intalnita la filtrele O-III). Spre deosebire de alte filtre O-III, filtru Baader blocheaza complet lungimile de unda mai lungi si mai scurte, rezultatul fiind cel mai mare contrast ce se poate obtine intr-un filtru O-III.

Filtrul O-III beneficiaza de precizia substratului planoptic si tehnologia avansata de depunere a straturilor filtrante DWDM asistanta de plasma. Ca si rezultat, filtrul Baader O-III nu degradeaza claritatea imaginii si nu produce imagini duble. Pentru a preveni deteriorarea filtrului in urma curatirii frecvente alti producatori de filtre recurg la protectia tip sandwich a straturilor filtrante delicate intre doua straturi de sticla, tehnologie ce poate produce imagini neclare sau duble. Contrar miturilor existente, filtrele pentru nebuloase sunt utile la puteri de marire mari, calitatea imaginii contand foarte mult la aceste mariri. Filtrele Baader O-III suporta puteri mari de marire, stelele ramanand niste puncte de lumina clare, chiar daca filtrul este folosit departe de planul focal al imaginii (de exemplu, inaintea unei oglinzi diagonale, intr-un binoclu stereo sau pentru astrofotografie).

 

 

Model

 

Filtru OIII 1,25"

Filtru OIII 2"

 

 

inapoi la pagina anterioara