Astrofotografia cu ajutorul sistemelor de proiectie - Baader Planetarium

pagina anterioara

In cazul in care doriti sa folositi o camera foto pentru astrofotografie si nu doriti sa detasati obiectivul camerei (sau acest lucru nu este posibil, asa cum se intampla in cazul camerelor compacte si rangefinder) veti avea nevoie de un sistem de proiectie afocala.

Achizitionand un sistem complet de proiectie afocala, nu obtineti doar un instrument de proiectie pentru camera dumneavoastra digitala, ci si un ocular pe care il puteti folosi impreuna cu o camera SLR. Inlocuind extensiile T2  puteti creste puterea de marire atat cat doriti.

Un sistem de proiectie afocala este reprezentat in imaginea din stanga:

Telescopul este conectat la ocular printr-un adaptor cu filet T2. Focalizatorul, care prinde cu o clema ocularul de proiectie, este folosit pentru ajustari fine. Doua extensii T2 de cate 15mm si o alta de 7.5mm acopera intreaga lungime a ocularului. Capatul T2 cu filet exterior se conecteaza la o camera digitala printr-un adaptor T digital. Aceste adaptoare digitale se comanda separat:

Adaptorul-DT I cu filete T2_int si M37_ext pentru camere digitale mici: ex. Nikon Coolpix sau Olympus Camedia

Adaptorul-DT II cu filete T2_int si SP54_ext pentru camere mai mari cu obiective fixe: ex. Minolta Dimage, Canon Powershot sau Olympus IS90 RS 100E.

Alte adaptoare pentru proiectii afocale gasiti aici

Proiectia afocala ADPS. Imaginea de mai jos reda traseul optic din cadrul unui sistem de proiectie afocala. In acesta schema, razele paralele de lumina (provenite de la obiecte extrem de indepartate) patrund din partea stanga prin obiectivul telescopului (sau cu ajutorul oglinzii, daca este cazul) si converg in punctul de focus. De aici, trecand prin ocularul de proiectie, razele de  lumina devin din nou paralele si patrund in obiectivul camerei digitale.

 

Din interiorul obiectivului aparatului foto, razele de lumina se unesc intr-un punct care coincide cu senzorul camerei. In acest caz, tot ce trebuie sa faceti pentru a avea imagini clare este sa setati focusul camerei dumneavoastra la infinit. Intreaga operatiune descrisa mai sus se numeste proiectie afocala si este o metoda de a realiza astrofotografii. Metoda a aparut inca de la inceputurile astrofotografiei, atunci cand nu existau camere reflex.

Noua distanta focala (care este aparenta) numita si distanta focala echivalenta se calculeaza astfel: f_echivalent = (f_telescop x f_obiectiv) / f_ocular

Distanta dintre ocular si obiectivul camerei este cea care influenteaza direct vignetarea imaginii. Cu cat distanta este mai mare, cu atat efectul de vignetare este mai puternic. Prin urmare, este de dorit ca distanta sa fie cat mai redusa. Acesta este motivul pentru care Baader Planetarium a construit sisteme de proiectie afocala ce contin un focalizator cu ajustari fine si extensii T2 care impreuna va ajuta sa puteti regla la minim distanta ocular-obiectiv. Efectul de vignetare apare atunci cand diametrul pupilei de iesire al ocularului este mai mic decat diametrul obiectivului, luminand doar o parte a acestuia.

Proiectii clasice prin ocular

Fiecare ocular functioneaza in acelasi fel. Diferentele se datoreaza camerei foto, mai precis obiectivului camerei foto: el poate fi prezent sau absent. In cazul in care obiectivul este integrat camerei (camere compacte sau rangefider), atunci vorbim despre proiectii afocale. Daca folositi insa un aparat (D)SLR, in mod normal, obiectivul camerei se detaseaza atunci cand doriti sa realizati fotografii astronomice.

Schema de mai jos prezinta un sitem de proiectie prin ocular folosit la o camera foto cu obiectivul detasat.

 

Distanta focala rezultata, numita distanta focala echivalenta, se calculeaza dupa urmatoarea formula:

f_echivalenta = f_primara a telescopului x (( a / f_ocular)-1).

Prin urmare, un ocular cu distanta focala mica sau o distanta mare de proiectare, produc o distanta focala echivalenta mai mare.

Sfaturi pentru fotografia astronomica prin proiectie afocala:

pe cat posibil, pastrati imaginile la rezolutia maxima, necomprimate

folositi self-timer-ul sau declansarea cu telecomanda pentru a evita aparitia unor vibratii care pot afecta expunerea finala.

folositi intodeauna filtre UV / IR-cut atunci cand lucrati cu un refractor

pentru camerele digitale sunt recomandate telescoape mai mici

folositi modul alb-negru al camerei atunci cand fotografiati Luna sau Soarele; daca acest lucru nu este posibil, folositi un filtru verde. Nu indreptati telescopul sau aparatul foto spre Soare fara sa utilizati un filtru solar special!

atunci cand doriti sa fotografiati Luna sau Soarele, nu este absolut necesar sa folositi  telescopul impreuna cu un sistem de urmarire. Este, insa, de preferat.

inapoi la pagina anterioara