Adaptor pentru ghidaj radial - Celestron

pagina anterioara

Adaptorul pentru ghidaj radial se foloseste in cazul fotografiei deepsky si planetare in focarul telescopului Schmidt-Cassegrain, facand posibila fotografia si ghidarea simultana prin tubul optic al telescopului. In acest fel se elimina necesitatea utilizarii unui telescop secundar pentru ghidaj montat in paralel sau piggyback pe telescopul principal prin care se face fotografia, precum si problema diferentelor de flexare intrucat fotografia si ghidarea se realizeaza prin acelasi telescop.

click pentru imagine mai mare

Adaptorul pentru ghidaj radial este compatibil cu toate telescoapele Schmidt-Cassegrain de la Celestron, dar poate fi folosit si cu refractoare daca acestea au un back-focus suficient. Adaptorul prezinta imbunatatiri considerabile fata de adaptoarele pentru ghidaj off-axis traditionale existente: 1) adaptorul beneficiaza de un sistem unic si deosebit de usor si precis de ajustare a inclinatiei prismei cu ajutorul unui surub; 2) metine fixa orientarea camerei ccd; 3) ofera utilizatorului libertatea de a misca radial ocularul de ghidare sau camera ccd de ghidaj pe un arc de cerc de 135 grade. Pentru utilizare mai este nevoie de un ocular cu reticul iluminat pentru ghidaj sau o camera ccd/webcam, inel T specific aparatului foto si cel putin motoare pe ambele axe ale monturii telescopului.

 

Instrument pentru ghidaj off-axis II

Adaptorul pentru ghidaj off-axix este un accesoriu esential pentru astrofotografie in cazul in care folositi telescoape cu distanta focala mare care necesita cea mai buna ghidare posibila. Acest adaptor de la Celestron foloseste o prisma care intercepteaza o mica parte din planul focal al telescopului pentru a localiza o stea de ghidaj. Acest tip de ghidaj va elimina mereu erorile de urmarire precum si erorile opto-mecanice. Rezultatul: imagini cu stele rotunde, punctiforme.

Instrumentele pentru ghidaj radial exista de mult vreme si de-a lungul exisistentei lor au trebuit sa rezolve trei mari probleme:

1. Gasirea unei stele de ghidaj suficient de indepartate de marginea planului focal al telescopului poate fi dificila luand in considerare campul vizual mic si iluminarea nu intotdeauna ideala.

2. Aducerea in focus atat a camerei astrofoto cat si a camerei de ghidaj este un proces consumator de timp care de multe ori necesita si experienta.

3. Adaptoarele si distantierele aditionale sunt de obicei necesare pentru fiecare tip de camera, telescop sau autoguider, acest aspect crescand pretul final al investitiei.

Instrumentul de ghidaj off-axis de la Celestron raspunde asfel acestor probleme:

1. Prisma de 12.5mm este ajustabila, putand fi adusa mai aproape de centrul planului focalal al telescopului in functie de marimea camerei folosite pentru fotografiere. Rezulta astfel stele de ghidaj mai stralucitoare, prisma iluminand complet senzorul autoguider-ului.

2. Adaptorul beneficiaza de un focalizator Helical de inalta calitate, cu orientare fixa. Acesta ofera un focus fin si precis pentru camera de ghidaj, fara sa-i schimbe orienatrea.

3. Instrumentul pentru ghidaj off-axis include deja toate adaptoarele necesare pentru cele mai des intalnite camere de astrofotografie (inclusiv DSLR-uri). Sunt incluse urmatoarele adaptoare: SCT/EdgeHD, M48_int, M42_int (filet-T), M48_ext, M42_ext (filet-T), 3 distantiere filet-T.

 

 

Specificatii suplimentare:

Cursa focalizatorului: 8mm

Conectare la telescop: M-42 filet T si SCT/EdgeHD

Conectare autoguider: M42 filet T si adaptor standard 1.25"

Conectare la camera: M42 filet T si M48

Greutate: 510g

Apertura: 48mm

 

Adaptor mare SCT/EdgeHD pentru instrumentul ghidaj off-axis II

Adaptorul a fost creat special pentru instrumentul de ghidaj off-axis de la Celestron. Atunci cand sunt folosite impreuna permit utilizarea intregii imagini create de un SCT sau EdgeHD de 9.25", 11" sau 14". Aceasta configurare este in mod special utila pentru posesorii de camere cu sezori format mare, cum ar fi Canon 5D Mark III sau 6D, pentru a profita de aria mare iluminata oferita de un SCT sau EdgeHD.

Adaptorul off-axis are o apertura de 62.7mm, consuma 16mm de backfocus si cantareste 31g. Este fabricat din aluminiu anodizat si se ataseaza la telescop. 

 

 

inapoi la pagina anterioara