Informatii generale despre

binocluri

pagina anterioara

 

1. De ce factori trebuie sa tin cont cand doresc sa achizitionez un binoclu?

2. Ce este diametrul obiectivelor?

3. Ce este campul vizual?

4. Ce este diametrul pupilei la iesire?

5. Ce este relieful ocular?

6. Ce determina luminozitatea imaginii oferite de binoclu?

7. Ce este rezolutia in cazul binoclurilor.

8. Este important contrastul imagii?

9. Ce se intelege prin "near focus"?

10. Straturi optice aplicate. Cat sunt de importante?

11. Prime roof / prisme porro. Care este diferenta?

12. Ce reprezinta puterea de marire a binoclurilor?

13. Ce este distanta interpupilara si cum se regleaza in cazul binoclurilor?

14. Reglarea dioptriilor la binocluri

15. Cum montez binoclul la trepid?

16. De ce obiectele indepartate sunt neclare atunci cand folosesc un binoclu cu putere mare de marire?

1. De ce factori trebuie sa tin cont cand doresc sa achizitionez un binoclu?

Factorii de care trebuie sa tineti cont sunt: diametrul obiectivului, puterea de marire, tipul si calitatea elementelor optice ale obiectivelor, tipul de straturi care au fost aplicate pe lentile, tipul de prisme folosite. In general, sunt de preferat binocluri cu diametrul obiectivelor mare, puteri de marire mici si lentile tratate.

2. Ce este diametrul obiectivelor?

Obiectivele binoclurilor sunt lentilele frontale ale acestora. Diametrul acestor lentile il veti observa exprimat in milimetri in descrirea binoclurilor, fiind reprezentat de al doilea numar. Asdar, un binoclu 7x42 are un dimetrul al obiectivului de 42mm.

Diametrul obiectivelor este deseori inscriptionat chiar pe binoclu.

Diametrul obiectivelor determina puterea de adunare a luminii a instrumentului. O putere mare de adunare a luminii se traduce printr-o imagine mai luminoasa, cu mai multe detalii. Poate fi deosebit de importanta in conditii mai slabe de iluminare.

Dublarea dimensiunii unui obiectiv duce la marirea de 4 ori a puterii de adunare a luminii a instrumentului. De exemplu, un binoclu 7x50 aduna de 3 ori mai multa lumina decat un binoclu 7x35 si de 4 ori mai multa lumina decat un binoclu 7x25.

Ar parea ca un diametru mai mare inseamna mai bine, dar in realitate aceasta valoare trebuie coraborata cu alti factori, cum ar fi diametrul pupilei de iesire sau chiar scopul pentru care doriti sa folositi binoclul.

3. Ce este campul vizual?

Campul vizual al binoclurilor reprezinta latimea ariei pe care o vedeti prin binoclu si este de obicei descris in doua moduri: angular sau linear.

Campul vizual angular reprezinta unghiul real vizibil prin binoclu si se masoara in grade. Campul vizual linear reprezinta latimea ariei observate si se masoara in metri la 1000 de metri sau picioare (ft.) la 1000 de yarzi  (yrd). Valori mari ale campului vizual se traduc intr-o arie mai mare care este vizibila.

Campul vizual este strans legat de puterea de marire a binoclului. O putere mare de marire inseamna un camp vizual ingust. Campurile largi sunt de dorit in special in cazul obiectelor aflate in miscare (ex., pasari care zboara) sau cand dumneavoastra sunteti in miscare (va aflati intr-o masina, barca).

4. Ce este diametrul pupilei la iesire?

Diametrul pupilei la iesire indica latimea razei de lumina care iese din binoclu (in partea cu oculare). Un diametru mare este de dorit in conditii slabe de iluminare.

Pentru aplicatii astronomice, diametrul pupilei ar trebui sa corespunda diametrului pupilei dumneavoastra dupa ce acesta s-a adaptat intunericului. Diametrul va trebui sa fie intre 5mm si 7mm. 7mm este diametrul maxim la care poate ajunge pupila umana. Diametrul pupilei umane tinde sa scada o data cu varsta. In general, in jurul vartei de 50 de ani diametrul pupilei poate ajunge la o valoare de 5mm.

Pentru a calcula diametrul pupilei la iesire, impartiti diametrul obiectivului la puterea de marire. De exemplu, diametrul pupilei de iesire a unui binoclu 7x42 este 42/7=6mm

5. Ce este relieful ocular?

Relieful ocular este distanta (exprimata in milimetri) la care binoclul poate fi tinut in relatie cu ochii, astfel incat intregul camp vizual sa poata fi observat confortabil.

Relieful ocular ar trebui sa fie cel putin 10mm, 15mm pentru un confort optim, poate chiar mai mult daca purtati ochelari.

6. Ce determina luminozitatea imaginii oferite de binoclu?

Atunci cand comparati doua binocluri este important sa luati in considerare luminozitatea lor. Luminozitatea are impact direct asupra capacitatii binoclului de a va oferi imagini chiar si in conditii slabe de iluminare. Calitatea contrastului si a culorilor imaginii depind si ele de luminozitate.

Luminozitatea este direct influentata de urmatorii factori: diametrul obiectivelor, capacitatea componentelor optice  de transmisie a luminii, puterea de marire. Straturile cu care sunt trate suprafetele optice permit ca mai multa lumina sa treaca. Daca vom compara doua binocluri cu diametre ale obiectivelor egale dar cu puteri de marire diferite, binoclul cu o putere mai mica de marire va fi mai luminos. Ex.: 7x50 este un binoclu mai luminos decat 15x50.

Pentru a afla mai multe despre luminozitatea binoclurilor,  trebuie sa urmariti cativa indici notati in specificatiile instrumentului. Primul ar fi factorul Twilight - este un indice care reda capacitatea unui binoclu sau a unei lunete de a avea rezultate multumitoare in conditii slabe de iluminare. Este echivalent cu radicalul produsului dintre puterea de marire si diametrul lentilei. Cu cat acest indice este mai ridicat cu atat imaginile sunt mai  bune. Un alt indice este RBI sau Luminozitatea geometrica - se calculeaza dupa o formula matematica. Ea este patratul diametrului pupilei la iesire. Cu cat valoare RBI este mai ridicata, cu atat binoclul este mai luminos.

7. Ce este rezolutia in cazul binoclurilor.

Rezolutia binoclurilor reprezinta abilitatea acestora de a distinge detalii fine si de a produce imagini clare. O rezolutie mai mare ofera culori mai intense si un contrast mai bun.

Rezolutia variaza in functie de diametrul binoclurilor si de calitatea elementelor optice, de colimare, conditiile atmosferice si de acuitatea vizuala a celui care foloseste binoclul.

8. Este important contrastul imagimii?

Contrastul este diferenta de luminozitate dintre obiectele luminoase din campul vizual si fundal. Este important deoarece un contrast bun este necesar pentru a vedea obiecte mai putin luminoase si pentru a observa mai multe detalii vizuale.

Contrastul este dat de straturile optice aplicate pe elementele optice, colimare si curatenia lentilelor. Factorii externi cu impact asupra contrastului sunt: calitatea aerului si turbulenta.

9. Ce se intelege prin distanta minima de focalizare?

Distanta minima de focalizare (near focus, in engleza) exprima distanta dintre binoclu si cel mai apropiat obiect care poate fi focalizat (vazut clar). De obicei, puteti focaliza mai aproape cu un binoclu cu putere mica de marire si diametre mici ale obiectivelor.

10. Straturi optice aplicate. Cat sunt de importante?

Straturile (sau invelisurile) optice au rolul de a reduce reflectiile si pierderile interne de lumina, asigura o transmisie uniforma a luminii si cresc claritatea si contrastul imaginii. Binoclurile au de obicei 10-18 suprafete de sticla, fiecare jucand rolul sau in transmisia luminii. In zilele noastre, aprope toate instrumentele optice beneficiaza de optica acoperita intr-unul sau mai multe straturi. Exista cateva diferite tipuri de tratare a elementelor de sticla. Veti putea citi despre binoclul dumneavoastra ca beneficiaza de straturi optice:

- Coated : cel putin un element optic important are un strat aplicat pe cel putin o suprafata

- Fully-coated: toate lentilele si suprafetele de sticla au cel putin un strat aplicat.

- Multicoated: cel putin un element optic important al unui binoclu fully-coated are mai multe straturi antireflex pe cel putin o suprafata a sa.

- Fully-multicoated: toate elementele optice ale unui binoclu fully-coated au mai multe straturi antireflex care asigura o transmisie a luminii de pana la 90%-95%.

Unele binocluri cu prisme roof beneficiaza de straturi phase pentru a elimina pierderea contrastului datorata defazarii luminii la trecerea prin prisme si pentru a oferi imagini in culori vibrante.

11. Prime roof / prisme porro. Care este diferenta?

Prismele porro si prismele roof sunt cele doua tipuri importante de prisme care se folosesc in constructia binoclurilor.

Prismele roof sunt destul de mici si usoare astfel incat incap intr-un tub scurt, drept si usor. Sunt compacte si sunt alegerea cea mai buna cand primeaza dimensiunea si greutatea.

Prismele porro sunt mai masive si se gasesc in binocluri care nu au un desen liniar. Tuburile binoclurilor cu prisme porro ies inafara.

Calitatea optica a prismelor este data de tipul de sticla din care sunt construite. Cele mai comune tipuri de sticla folosite in constructia prismelor sunt BK-7 si BK-4, BK-4 oferind imagini mai bune in binocluri compacte cu distante focale scurte.

12. Ce reprezinta puterea de marire a binoclurilor?

In termeni simpli, puterea de marire e o masura care arata de cate ori mai aproape se poate vedea un obiect printr-un binoclu (sau luneta terestra) fata de cum se vede cu ochiul liber. In denumirile produselor, puterea de marire este data de primul numar pe care il cititi. Un binoclu 10x50 are puterea de marire 10x.

Puterea de marire afecteaza luminozitatea imaginii - in general, cu cat puterea de marire e mai mare, cu atat luminozitatea imaginii scade.

13. Ce este distanta interpupilara si cum se regleaza in cazul binoclurilor?

Distanta interpupilara (notata IPD) este distanta dintre pupilele ochilor nostri, masurata din centrul pupilelor in timp ce ochii sunt focalizati pe infinit. Aceasta distanta variaza de la o persoana la alta. Daca priviti la un obiect apropiat, distanta interpupilara scade.

Termenul se aplica si in cazul binoclurilor, reprezentand distanta dintre centrele pupilelor de iesire.

Pentru a beneficia din plin de avantajele binoclului trebuie ca cele 2 distante interpupilare amintite mai sus sa coincida. Din aceasta cauza binoclurile au o distanta interpupilara care poate fi modificata prin apropierea sau departarea celor doua tuburi care compun binoclul. Unele binocluri au si o scala care masoara valoarea curenta a distantei interpupilare.

14. Reglarea dioptriilor la binocluri

Majoritatea persoanelor nu vad la fel de bine cu ambii ochi. Din acest motiv, multe binocluri au un ocular (de obicei cel drept) a carui focus poate fi reglat - beneficiaza de ajustarea dioptriilor. Pentru a folosi acesta optiune, intai setati la 0 indexul de pe inelul ocularului. Folosind rotita de focus din centru, cea care regleaza ambele oculare, focalizati pe o stea sau un obiect indepartat privind prin ocularul fara ajustarea dioptriilor(de obicei cel stang). Asigurati-va ca ati obtinut un focus bun. Apoi priviti prin celalalt ocular si ajustati dioptriile pana vedeti o imagine focusata.

E posibil sa fie nevoie de ajutari diferite ale dioptriilor atunci cand treceti de la observatii terestre la observatii astronomice.

15. Cum montez binoclul la trepid?

Majoritatea binoclurilor cu putere mare de marire au un filet 1/4x20 interior care poate fi folosit impreuna cu un adaptor pentru trepied. Montati binoclul pe adaptor, apoi montati adaptorul pe trepied.

16. De ce obiectele indepartate sunt neclare atunci cand folosesc un binoclu cu putere mare de marire?

Observatiile terestre ar trebui facute la puteri de marire de pana la 60x. Daca depasiti acest prag, imaginea obiectelor indepartate poate fi neclara din cauza atmosferei pamantului. La puteri mari de marire, cea mai indicata perioada a zilei pentru observatii este dimineata. Atunci temperatura aerului este cea mai constanta.

inapoi la pagina anterioara

© Toate drepturile asupra continutului acestui site apartin STARMAX S.R.L. Orice reproducere partiala sau totala fara acordul STARMAX S.R.L. reprezinta un furt si va fi pedepsita conform legii.