Sisteme de proiectie pentru planetariu STARMAX

pagina anterioara

Proiectoarele pentru planetarii se pot grupa in 2 categorii: planetarii opto-mecanice si planetarii digitale. Planetariile opto-mecanice sunt primele aparute si se bazeaza in mod clasic pe un sistem de discuri perforate cu sistemele de constelatii si alte stele iluminate cu lampi, leduri sau fibra optica ce sunt proiectate pe cupola prin intermediul unor obiective de proiectie sau chiar fara. Planetele, forma constelatiilor si alte reprezentari grafice sunt realizate de proiectoare dedicate care se pot misca individual. Planetariile digitale au aparut in anii '80 ai secolului trecut si s-au perfectionat pe masura ce tehnica proiectie si computerele s-au dezvoltat. Proiectorul opto-mecanic este inlocuit cu un proiector digital cu obiectiv fisheye sau un sistem de mai multe proiectoare digitale care proiecteaza pe cupola imaginea cerului realizata de un program de simulare pe calculator. Se pot proiecta si orice alte filme predeformate pentru cupola sau imagini statice. Astfel, sistemele de proiectie digitala sunt mai versatile decat planetariile opto-mecanice, din acest motiv atat planetariile vechi, cat si cele noi se doteaza in prezent cu sisteme digitale, uneori chiar eliminand din centrul cupolei proiectorul opto-mecanic. Oferim pentru planetariile noastre ambele sisteme de proiectie:

- un proiector simplu optomecanic realizat de Baader Planetarium, ce poate fi utilizat in cupole de 2,5m pana la maxim 4m. Mai multe detalii despre planetariul Baader sunt prezentate pe pagina dedicata acestuia: planetariul Baader Planetarium.

 

- un proiector digital bazat pe videoproiectoare comerciale DLP/LCOS si un sistem de proiectie fisheye 180 grade ce acopera toata cupola. Videoproiectoarele implementate de noi ofera rezolutii totale de aproximativ 1,1 milioane si 1,4 milioane de pixeli pe cupola, rezolutia efectiva proiectata putand fi putin mai mica in functie de modelul ales. Intrucat videoproiectoarele existente nu au fost construite pentru proiectie pe cupola, traseul lor optic este modificat printr-un sistem optic fisheye ce se ataseaza in fata obiectivului original pentru a deforma imaginea pentru a acoperi o cupola. Prin experimente realizate cu diferite videoproiectoare de catre comunitatea planetaristilor s-au gasit cateva modele care ofera imagini bune pe cupola si care sunt implementate preponderent in sisteme similare. Astfel am ales sa oferim in Romania mai multe sisteme, ce difera atat la nivelul rezolutiei (numar de pixeli proiectati), cat si la calitatea imaginii (vizibilitatea barierei dintre pixeli si a pixelilor individuali, claritatea imaginii spre marginile cupolei, contrast, nivelul de negru al fundalului). Toate videoproiectoarele existente au lampi foarte puternice, astfel ca un singur proiector poate realiza proiectii adecvate in conditii de planetariu pe cupole pana la 7m. Sunt si planetarii mai mari de 8-12m care au sisteme formate dintr-un singur videoproiector care produce imagini bune, insa acestea sunt mai degraba extrema la limita rezolutiei acceptabile.

Videoproiectorul este conectat la un calculator, iar softul de simulare a cerului folosit este Stellarium. Stellarium este un soft de planetariu open-source care are un mod de prezentare deformat pentru proiectie fisheye. Stellarium poate fi utilizat in planetariu fie in modul online in care prezentatorul proiecteaza cerul si realizeaza simulari in direct in timp ce prezinta verbal, fie se pot scrie scripturi ce pot include si alte imagini si sunete/melodii ce pot fi rulate automat de catre Stellarium. De asemenea se pot proiecta filme predeformate pentru proiectie pe cupola, ce pot fi achizitionate separat sau pot fi realizate de catre utilizatori.

In prezent oferim 3 sisteme de proiectie pentru planetariu, dupa cum se poate observa in tabelul de mai jos.

VPlan 1 Vplan 2 VPlan 3
Videoproiector HD DLP - 1080p, aprox. 1,1 milioane de pixeli pe cupola Videoproiector SXGA 3LCOS - 1050p, aprox. 1,1 milioane de pixeli pe cupola Videoproiector WUXGA 3 LCOS - 1200p, aprox. 1,4 milioane de pixeli pe cupola
Luminozitate: 1700 lumeni Luminozitate: 4000 lumeni Luminozitate: 3200 lumeni
Contrast: 500:1 ANSI Contrast: 1000:1 ANSI Contrast: 1000:1 ANSI
Adecvat pentru proiectie pe cupole de 2,5m si 4m Adecvat pentru proiectie pe cupole de 2,5m si 4m Adecvat pentru proiectie pe cupole de 2,5m - 4m - 6/7m
Sistem de optica fisheye ST1 (constructie proprie) Sistem de optica fisheye ST1 (construtie proprie) Sistem de optica fisheye ST1 (constructie proprie)
- Se pot instala si sisteme alcatuite din 2 sisteme de proiectie in paralel pentru o rezolutie totala de aprox. 1,6 mpixeli Se pot instala si sisteme alcatuite din 2 sisteme de proiectie in paralel pentru o rezolutie totala de aprox. 2 mpixeli.

Sistemul VPlan 1 este bazat pe cel mai ieftin videoproiector testat care produce imagini bune pe cupole de 2,5m si 4/5m. Contrastul este mai scazut decat in cazul celorlalte sisteme, nivelul de negru al fundalului este mai scazut, iar bariera dintre pixeli este vizibila datorita tehnologiei DLP (care desi are o bariera mai mica decat tehnologia LCD, este totusi vizibila la proiectiile pe cupola). Obiectivul original al videoproiectorului este destul de bun, dar impreuna cu sistemul de optica fisheye produce imagini putin mai soft spre marginea cupolei.

Sistemul VPlan 2 este bazat pe un videoproiector profesional, superior din toate punctele de vedere primului. Rezolutia este aproximativ aceeasi ca la VPlan 1, dar nivelul contrastului este mult mai bun, nivelul de negru de fundal este foarte bun, iar optica este excelenta. Datorita tehnologiei LCOS cu 3 cipuri bariera dintre pixeli nu se vede. Impreuna cu sistemul de optica fisheye produce imagini bine definite pana aproape la margine. Poate fi instalat in oricare dintre cupole pana la 7m.

Sistemul VPlan 3 este bazat tot pe un videoproiector profesional, superior din toate punctele de vedere celui implementat in sistemul VPlan1. Rezolutia este mai mare decat la celelalte doua videoproiectoare, realizand pe cupola aproximativ 1,4 milioane de pixeli. Datorita tehnologiei LCOS cu 3 cipuri bariera dintre pixeli nu se vede. Impreuna cu sistemul de optica fisheye produce imagini bine definite pana aproape la margine. Poate fi instalat in oricare dintre cupole pana la 7m.

Pentru flexibilitate putem instala optional pe marginea cupolei inca 1 sau 2 proiectoare standard pentru a permite proiectarea de imagini peste imaginea proiectata de proiectorul principal. In acest fel se pot proiecta imagini statice, nedeformate, pentru a ilustra diferite aspecte in timpul prezentarii. Proiectoarele auxiliare sunt dotate cu obturator electronic exterior pentru blocarea imaginii fara a opri videoproiectorul si reluarea rapida a proiectiei prin deschiderea obturatorului.

Mai jos prezentam cateva imagini realizate in planetariul aflat la sediul nostru cu sistemul de proiectie VPlan 1. Nuanta aleasa a cupolei este o varianta de mijloc, atat pentru demonstratii cu planetariul Baader, cat si cu sistemul de proiectie digital, din acest motiv si datorita neinstalarii cortinei circulare contrastul pare mai scazut, iar fundalul cerului din imaginile proiectate nu este atat de negru precum apare pe o cupola optimizata pentru proiectie digitala in conditii normale de utilizare. In conditii normale de utilizare imaginile sunt mult mai bune. Senzatia produsa este aproape 3D, de imersiune in spatiu, actiunea avand loc deasupra capului spectatorilor in toate directiile.

Planetariu Starmax - Stele in miscare

Stele in miscare - proiectie de film pe cupola planetariului

Modulul de comanda Apollo in planetariul STARMAX

Modulul de comanda Apollo - proiectie de film pe cupola planetariului

Asteroizi in cupola planetariului STARMAX

Asteroizi - proiectie de film pe cupola planetariului

Galaxie - proiectie de film pe cupola

Galaxie - proiectie de film pe cupola planetariului

Jupiter cu 2 sateliti - proiectie cu Stellarium pe cupola planetariului

 

Jupiter cu 2 sateliti - proiectie cu Stellarium pe cupola

Jupiter cu satelitul Europa - proiectie de film pe cupola planetariului

Jupiter cu satelitul Europa - proiectie de film pe cupola

Luna - proiectie cu Stellarium pe cupola

Luna - proiectie cu Stellarium pe cupola

Meteori - proiectie de film pe cupola

Meteori - proiectie de film pe cupola

Polul nord ceresc si steaua Polara - simulare cu Stellarium pe cupola

Polul nord ceresc si steaua Polara - simulare cu Stellarium pe cupola

Soarele cu protuberante si pete- proiectie de film pe cupola

Soarele cu protuberante si pete- proiectie de film pe cupola

Preturi si disponibilitate

Sistemul de proiectie digital include: videoproiector principal, sistem de optica fisheye adaptata pentru videoproiectorul ales, stand pentru videoproiector si consola PC, PC optimizat cu licenta Windows 7 si softurile esentiale de planetariu instalate, 2 clipuri demonstrative 1024p

Disponibilitate: in general 8-10 saptamani

Preturi:

VPlan 1 Vplan 2 VPlan 3
Videoproiector HD DLP - 1080p, aprox. 1,1 milioane de pixeli pe cupola, sistem de optica fisheye, stand, PC optimizat, licenta Windows Videoproiector SXGA 3LCOS - 1050p, aprox. 1,1 milioane de pixeli pe cupola, sistem de optica fisheye, stand, PC optimizat, licenta Windows Videoproiector WUXGA 3 LCOS - 1200p, aprox. 1,4 milioane de pixeli pe cupola, sistem de optica fisheye, stand, PC optimizat, licenta Windows
Pret: 25490 Lei (TVA inclus) Pret: 49990 Lei (TVa inclus) Pret: 59540 lei (TVA inclus)

Videoproiector secundar HD DLP 720p cu obturator electronic atasat cu suport reglabil pentru cupola si PC secundar (optional):

Pret: 8990 lei (TVA inclus)

Sistem audio

In mod standard implementam un sistem audio 2.1 simplu pentru cupola de 2,5m si 5.1 pentru cupolele de 4m si 6m. Modelul, marca si pretul pot diferi in functie de disponibilitatea stocurilor la importatori si vor fi comunicate in momentul comenzii.

Cheltuieli de instalare si reglare echipamente: gratuit daca se realizeaza odata cu instalarea cupolei.

inapoi la pagina anterioara